Schaliegas? Nee!

SONY DSC

Op 27 augustus 2013 verscheen op het Brabants Dagblad de blog van Frans Kapteijns over schaliegas:

Momenteel staat de media bol van het schaliegas en ook ik wil daar graag mijn steentje aan bijdragen. Voor mij is het simpel NEE aan SCHALIEGAS.

Schaliegas
Deze naam doet vermoeden, dat het wel een heel bijzonder gas moet zijn, maar niets is minder waar het is gewoon aardgas. Toch is het iets anders dan het gewone aardgas, maar dat ligt aan de winning ervan. Het gewone aardgas is gemakkelijk te winnen door middel van verticale boringen. Het andere aardgas, nu genoemd schaliegas, is moeilijker te winnen, omdat het ingepakt zit in hardere bodemlagen. Om dit goed verstopte aardgas te kunnen winnen, moet het dus uit die hardere lagen gehaald worden. Dit noemt men trouwens fraccen. Klinkt voor mij trouwens als een eng woord! Moeder Aarde gaat gefrackt worden, is dan mijn gedachte. Oh ja en schalies zijn opgedroogde, versteende modderlagen. Deze zijn ontstaan in oude, ondiepe zeeën en in die lagen, schalies, zit nu dat aardgas verstopt.

Lees meer op de site van Brabants Dagblad

Comments

  1. Schaliegas staat ter discussie. Een zorgvuldige afweging is belangrijk omdat daarmee eventuele effecten en schade van te voren in kaart kunnen worden gebracht. Er zijn echter nog verschillende andere oplossingen voor het energievraagstuk voor Nederland. Een beter milieu start bij jezelf.
    Donderdag 12 september 2013 is de dag van de duurzaamheid. Het is belangrijk dat huishoudens energiezuinig worden dat bespaard geld. Fossiele brandstoffen kunnen door een terugloop in energieverbruik ook langer worden benut. Duurzaamheid is de sleutel voor de toekomst. Nederland loopt op dit gebied al ruim achter op Duitsland. Op de beslissingen van de overheid hebben we geen invloed. Wel op ons eigen energieverbruik.
    Daarvoor is deze speciale cursus ontwikkelt.
    Hoe maak ik mijn huis energiezuinig
    Met de tips uit deze cursus kun je jouw huis verduurzamen en daarmee bijdragen aan een vermindering van de Co2 uitstoot.

  2. Wij zijn niet geheel tegen schaliegas hoewel onze naam misschien anders doet vermoeden. Wij zijn vooral van mening dat de overheid transparanter moet worden over de winning van schaligas en de gevolgende die het heeft.

Speak Your Mind

*