Column door Liesbeth van Tongeren: Een proefboring is geen proefabonnement

joop3Henk Kamp is een zeer ervaren minister die dossiers meestal moeiteloos door de Kamer manoeuvreert. Maar nu ligt zelfs hij onder vuur. De VVD-fractievoorzitter in Haaren tweet dat Kamp een sukkel is. Wethouder Van den Dungen van Haaren voelt zich totaal geschoffeerd door Kamp, zo blijkt uit zijn weblog. En ook de VVD gedeputeerde voor Flevoland gaat lijnrecht tegen de minister in.

Terwijl het protest en het geruzie als voorbarig wordt afgedaan, hanteert Kamp echter een salamitactiek. Het doel is om te starten met “proef”-boringen, waarna de weg terug vrijwel is afgesloten.

Lees de volledige column op Joop.nl

De natuur van dichtbij door boswachter Frans

dichtbijAfgelopen zaterdagochtend vond in Boxtel een bijeenkomst plaats tegen proefboringen voor schaliegas, maar ook tegen schaliegas in het algemeen. De demonstranten kwamen vooral uit de omgeving, maar ook uit heel Nederland. Natuurlijk was de Noordoostpolder met een grote delegatie naar Boxtel gekomen, omdat daar ook proefboringen zouden moeten gaan plaatsvinden.

Samen met mijn collega van het B-team Oisterwijk, Aad Droog en oprichtster van de pagina schaliegasvrij Oisterwijk Aukje Leermakers zijn wij naar die bijeenkomst getogen. De bijeenkomst was juist op die dag gepland, omdat er bekend was geworden dat er een delegatie van de PvdA de locaties voor proefboringen wilde zien. De verantwoordelijke binnen het PvdA, Dhr. Jan Vos, sprak de demonstranten in Boxtel toe, maar een duidelijk ‘nee’ liet hij helaas niet horen.

Lees het volledige bericht op Dichtbij.nl

Gedicht: Schandaliegas

oisterwijknieuwsEen gedicht door Loes Westgeest.

 

 

Schaliegas


Zitten we dan zó krap bij kas

Dat we moeten boren naar schaliegas

Ons mooie land gaat naar de knoppen

Door de besluiten van knappe koppen

“Het kan geen kwaad” is wat ze beweren

Lees het volledige gedicht op Oisterwijk Nieuws

Schaliegas? Lees de bijsluiter!

Kwart over acht; de wekker rukt je zonder rekening te houden met jouw gemoedstoestand uit een heerlijke droom. Dat koperen mannetje staat al hoog aan de hemel. Het belooft wederom een fantastische dag te worden.  Hoewel je je wekker alle verwensing zou willen geven, is het genot van dat zonnetje sterker. Vanavond heerlijk met vrienden buiten eten. Oh ja das waar ook, we hebben geen gasfles meer, hoor je jezelf denken. Na dat heerlijke ontbijt en warme douche van op zonne-energie gestookte boiler ga je naar de winkel om alle boodschappen te doen voor vanavond. Vergeet vooral die gasfles niet.

Lees de volledige column door Laurens van den Bosch op Oisterwijk Nieuws

Schaliegas? Nee!

SONY DSC

Op 27 augustus 2013 verscheen op het Brabants Dagblad de blog van Frans Kapteijns over schaliegas:

Momenteel staat de media bol van het schaliegas en ook ik wil daar graag mijn steentje aan bijdragen. Voor mij is het simpel NEE aan SCHALIEGAS.

Schaliegas
Deze naam doet vermoeden, dat het wel een heel bijzonder gas moet zijn, maar niets is minder waar het is gewoon aardgas. Toch is het iets anders dan het gewone aardgas, maar dat ligt aan de winning ervan. Het gewone aardgas is gemakkelijk te winnen door middel van verticale boringen. Het andere aardgas, nu genoemd schaliegas, is moeilijker te winnen, omdat het ingepakt zit in hardere bodemlagen. Om dit goed verstopte aardgas te kunnen winnen, moet het dus uit die hardere lagen gehaald worden. Dit noemt men trouwens fraccen. Klinkt voor mij trouwens als een eng woord! Moeder Aarde gaat gefrackt worden, is dan mijn gedachte. Oh ja en schalies zijn opgedroogde, versteende modderlagen. Deze zijn ontstaan in oude, ondiepe zeeën en in die lagen, schalies, zit nu dat aardgas verstopt.

Lees meer op de site van Brabants Dagblad